Ságodi Zsolt honlapja
 
   

 

   

2001 és 2002 során 14 és fél hónapig utaztam a Föld körül, alapszabályként tömegközlekedéssel – busszal, vonattal, tuk-tukkal, matatuval, teherautón, csomagtartóban, lóháton és a szárazföldi közlekedési eszközök minden leleményes és egzotikus változatával - lehetőség szerint kerülve a repülést. Utam során 100.000 kilométert tettem meg, öt kontinens 37 országán keresztül. Egyajta logisztikai kísérletnek” is felfogható ez az út, a tanulságaival együtt. Naplóim, e-mailjeim és emlékeim alapján 2004-ben írtam meg könyvemet, NONSTOP címen.

A NONSTOP-ban három klasszikus „hátizsákos zarándoklatot” mutatok be, az aktuális történelmi és kulturális környezetbe illesztve:

 

- az Európától Kelet-Timorig tartó utat, a Kaukázuson, Iránon, Afganisztánon, Pakisztánon, Kínán, Tibeten és Délkelet-Ázsián keresztül – akkor, amikor a tálib rendszer már az utolsó napjait élte, de Kelet-Timoron az ENSZ égisze alatt még virágzott a korrupció;

- a Dél-Amerikában megtett 30.000 kilométeres kört, a Tűzföldtől Kolumbia legészakibb csücskéig a Panamericana nevű úton, és vissza a másik oldalon – amikor az argentin jóléti állam az összeomlás szélére került, de Venezuela már túljutott a Chavez elnök elleni puccson;

- és a Johannessburg-Kairó utat, Zimbabwén, Mozambikon, Malawin, Tanzánián, Kenyán, Etiópián és Szudánon keresztül, mikor Mugabe tevékenységének köszönhetően a „Zim dollár” feketepiaci árfolyama már a hivatalos tízszeresére emelkedett, de Szudánban még két nap késéssel érkezett a vonat Khartoumból Wadi Halfába.

Íme a térkép a bejárt útvonalról (piros: repülés nélkül):

 

A könyv fedőlapja:

Néhány fénykép a könyvből:

 
 
 
 

Bam erődítménye, Irán. A középkori erődítmény nem sokkal látogatásom után egy földrengésben szinte teljesen megsemmisült.

 

Ezt a képet Kabulban készítettem, 2001. augusztusában, alig néhány hónappal a tálibok bukása előtt.

 
 
 
 
 

Pakisztán: a z 5.650 méter magas Gondogoro La, ahonnan egyszerre látható 4 darab 8.000 méteres csúcs, köztük a háttérben lévő Broad Peak és K2.

 

Ez a kép is Kabulban készült, ahol véletlenül találkoztam egy magyar nyelven is beszélő fegyverárussal.

 
 
 
 
 

Tibet rögös útjain teherautók szállítják az utasokat, akik a rossz útviszonyok miatt motorjaikat is kénytelenek felrakni a platóra.

 

Észak-Vietnám: Halong Bay.

 
 
 
 
 

Földünk egyik legkülönösebb tája: a Bromo-vulkán, ahol a tűzhányók folyamatosan eregetik a füstöt (Jáva, Indonézia).

 

Argentína: a Moreno-gleccser.

 
 
 
 
 

A Salar de Uyuni lefolyástalan sósmedencéje Bolíviában. A medencébe lerakódó só felett néhány centiméteres vízréteg tükrözi a fényt.

 

Gulliver az óriások országában: Chuquikamata, földünk legnagyobb rézbányája, Chile. Egyes gumiabroncsok átmérője megközelíti a 3 métert.

 
 
 
 
 

Ipiales, Kolumbia: a Santuario de las Lajas temploma egy völgy fölötti hídra épült. A különös katedrális Dél-Amerika egyik legfontosabb zarándokhelye.

 

Füldünk legmagasabb vízesése, a 970 méteres Salto Angel, Venezuelában.

 
 
 
 
 

Manaus kikötője, Brazília: ma is ilyen hagyományos, fából készült hajók szállítják az utasokat az Amazonason.

 

Viktória-zuhatag, Zimbabwe.

 
 
 
 

A felirat tanúsága szerint a Szudánban használt vonatok Diósgyőrben készültek.

 
 

Ha szeretnéd megrendelni a könyvet, akkor kattints ide:

Megrendelés

  Az oldal elejére  
     
 
© 2006 Text, photos and web design by Zsolt Sagodi. All rights reserved.
Site maintained by www.manhertz.eu